Over burgerrechten en privacy

Iedereen die deelneemt aan digitaal verkeer loopt het risico op datalekken en hacking. Toch wordt digitale privacy nog vaak onderschat. ‘Maar ik heb toch niets te verbergen?’, horen we nog vaak om ons heen. Wij denken van wel. Neem je pincode, waarmee je je digitale betalingsverkeer regelt. Of de vertrouwelijke gegevens van je laatste doktersbezoek. Allemaal privacy-gevoelige informatie die goed beschermd dient te worden. Niet alleen in de privésfeer maar ook door overheden, instanties en bedrijven. Maar hoe doe je dat?

Na de crisis? Blijven verbinden!

5 t/m 9 oktober: ‘Week van de Toegankelijkheid’

Vandaag - 5 oktober - start de Week van de Toegankelijkheid, een jaarlijks terugkerend, landelijk initiatief van Ieder(in), een netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Dit jaar staat de week – niet onverwacht, gezien de coronacrisis – in het teken van digitale toegankelijkheid. Daar schort het nogal aan in Nederland vinden wij, leden van coöperatie De Webcirkel. Daarom doen we er alles aan om die toegankelijkheid te vergroten.

Na de crisis? Blijven verbinden!

Wordpress versus Joomla

Als je een website wilt opzetten, is de keuze voor een Content Management Systeem (CMS) één van de eerste beslissingen die je neemt. Wordpress en Joomla zijn daarbij inmiddels wereldwijd de twee meest gangbare open source systemen. Maar welk CMS kies je?

Na de crisis? Blijven verbinden!

Lokaal, meer participatie en socialer

Een aantal vooraanstaande wetenschappers ziet de coronacrisis als een belangrijk economisch kantelpunt. Volgens hen zijn er belangrijke voortekenen die erop wijzen dat oude systemen straks niet meer werken. Er komt een hoge werkloosheid aan, financiële stelsels komen onder druk te staan en de (geo)-politieke instabiliteit lijkt snel toe te nemen. Niet leuk, maar het biedt ook een mogelijkheid om samen een nieuw systeem op te bouwen. En wij – leden van coöperatie De Webcirkel – hebben daar, professioneel gezien, zeker onze gedachten over. 

Na de crisis? Blijven verbinden!

Het nieuwe werken

De corana-crisis heeft in korte tijd een digitale revolutie teweeggebracht. Werken op afstand is noodgedwongen standaard geworden en medewerkers van organisaties zijn hierdoor ‘digitaler’ dan ooit. De nieuwe manier van werken – veelal via video conferencing – laat bedrijven en medewerkers zien dat het goed mogelijk is gewoon te functioneren zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Goed voor minder kilometers en daarmee goed voor het milieu. Maar volgens ons – leden van coöperatie de Webcirkel – kan het nog een stap verder: laten we samen meteen de digitale afvalberg aanpakken!

Na de crisis? Blijven verbinden!

Dichtbij ondanks afstand

Het zijn niet de meest aangename tijden, maar ze zorgen wel voor verbinding. Buren spelen pub-quizzen vanuit tuinen en vanaf balkons, collega’s vergaderen met elkaar via Zoom, Google hangout of Microsoft teams en culturele instellingen als musea stellen hun gebouwen virtueel open voor ‘die hard’-cultuurliefhebbers die er graag fysiek rond hadden gehangen. De wereld knoopt de eindjes digitaal aan elkaar. Maar hoe gaat dat na de crisis?

Download ons overzicht

Veiligheid en vooral privacy lijken nu even niet belangrijk. Of toch wel? Een mooi voorbeeld zijn de problemen met videochat Zoom in verband met "onnodig data delen" en het doorgeven van data van gebruikers aan Facebook. Zijn er alternatieven? Jawel, zekers! We hebben daarom een vergelijkinglijst opgesteld voor klanten, met mogelijkheden en alternatieven. Wellicht helpt je dit op weg! We zijn bijvoorbeeld aan het kijken naar: whereby.com en jitsi.org en gebruiken al een tijd signal.org.

Meebewegen met opdrachtgevers

‘Meer bewegen’ was één van onze goede voornemens voor 2020. Gezond blijven: fysiek, mentaal en financieel. Gooit de corona-crisis daarbij roet in het eten? Volgens ons – leden van coöperatie de Webcirkel – hoeft dat niet. Voor ons zorgt het juist voor extra motivatie om in beweging te blijven en mee te bewegen met onze opdrachtgevers. Hoe? Desnoods vanuit de tuin of ons balkon.

De deur niet uit door de corona-crisis?

We kunnen het woord bijna niet meer horen, maar niemand lijkt eraan te ontkomen: corona. Eén van de betekenissen van het woord corona is ‘krans’ of ‘kring’. En zo’n kring kun je heel snel digitaal maken. Samenwerken op afstand. En daarmee veilig voor iedereen die momenteel fysiek contact – heel verstandig – liever even schuwt. Wij – leden van Coöperatie Webcirkel – kunnen het weten. Want werken bijna altijd samen op afstand..

Week van de Circulaire economie

Het is de Week van de Circulaire Economie: een jaarlijks terugkerende, landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. Volgens de definitie is een circulaire economie – of kringloopeconomie – ‘een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem’. Wij – leden van coöperatie De Webcirkel – hanteren een andere definitie: ‘common sense’.

4 tips voor verantwoord (her)gebruik van web-applicaties

Sinterklaas is nog maar net weg of de Kerstman is alweer in aantocht. We geven wat geld uit aan nieuwe producten in de decembermaand. En niet alleen in deze periode. Wij – leden van coöperatie de Webcirkel – denken regelmatig: teveel. Want de afvalberg groeit. Ook op digitaal gebied. Zonde. Want ook oudere web-applicaties zijn vaak nog uitstekend te gebruiken als je er zorgvuldig mee omgaat.

10 november: Dag van de Mantelzorg

Zondag 10 november is het weer zover: de Dag van de Mantelzorg. Wij kunnen dat weten want in samenwerking met MantelzorgNL verzorgden wij de website www.dagvandemantelzorg.nl. Iets wat ons deed beseffen, dat we binnen ons collectief ook steeds meer mantelzorger zijn of worden. Mantelzorg: goed om eens even bij stil te staan.

Gelijkheid als voorwaarde voor samenwerking

Hoewel wij al jarenlang in deze voor ons vertrouwde samenstelling werken, is de coöperatie flink in opmars. Wenselijk en logisch, vinden wij. Want werken op basis van gelijkheid, zakelijkheid en flexibiliteit vormt voor ons - en klaarblijkelijk weer voor steeds meer anderen - een uitstekende formule.

Informatie bewust brengen of halen?

Vandaag is het Prinsjesdag, een dag waarover jaarlijks op voorhand al veel te doen is. En dan met name over het traditiegetrouw lekken van Prinsjesdagplannen naar de pers, nog voor die stukken door Tweede Kamerleden kunnen worden ingezien. Met dit lekken is er uiteraard sprake van het bewust ‘brengen’ van informatie. Maar nog veel vaker - en dan niet jaarlijks, maar dagelijks - wordt (bedrijfs)gevoelige informatie gewoon gehaald via web-applicaties. We hebben het hier dus over hacken.

Klanten kiezen met zorg

Het gaat economisch alweer een tijdje bergopwaarts. En dat is goed nieuws voor zelfstandigen zoals wij. Zelfstandigen, die in lastige tijden hun klanten niet altijd voor het kiezen leken te hebben. Of wel? Wij – leden van coöperatie de Webcirkel – doen er in ieder geval alles aan om onze klantenportefeuille zo duurzaam en sociaal verantwoord mogelijk in te richten.

Wij zijn je partner in webtechnologie die adviseert, begeleidt en ondersteunt bij online toepassingen.

Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven

Derde Kostverlorenkade 34
1054 TS Amsterdam