Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Digitale rechten zijn mensenrechten

20 oktober 2020

Over burgerrechten en privacy

Iedereen die deelneemt aan digitaal verkeer loopt het risico op datalekken en hacking. Toch wordt digitale privacy nog vaak onderschat. ‘Maar ik heb toch niets te verbergen?’, horen we nog vaak om ons heen. Wij denken van wel. Neem je pincode, waarmee je je digitale betalingsverkeer regelt. Of de vertrouwelijke gegevens van je laatste doktersbezoek. Allemaal privacy-gevoelige informatie die goed beschermd dient te worden. Niet alleen in de privésfeer maar ook door overheden, instanties en bedrijven. Maar hoe doe je dat?

De coronacrisis bracht veel maatschappelijke discussies op gang. Eén van die discussies betreft de bescherming van digitale privacy. De aanleiding van die discussie is de CoronaMelder, een app van de Rijksoverheid. Want privacy en die app blijken nog niet goed samen te gaan, aldus een oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). ‘De privacy rond corona-app CoronaMelder is nog onvoldoende gewaarborgd’, concludeerde de AP onlangs. Om deze reden eiste de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom om de landelijke uitrol van de surveillance-app ongedaan te maken zolang er geen positief advies van de AP ligt.

Lastige materie

Digitale privacy en burgerrechten.. Het blijft lastige materie. Wij – leden van coöperatie de Webcirkel – worden er dagelijks mee geconfronteerd. Want veel van onze opdrachtgevers – waaronder veel semi-overheden –worstelen met vragen over de waarborging van de privacy. Zeker na de invoering van de wet General Data Protection Regulation of AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), die op 25 mei 2018 van kracht ging. Vrijwel iedereen weet dat je via web-applicaties privacy-gevoelige informatie kunt verzamelen. Hoe waarborg je die privacy? En hoe zorg je ervoor dat je website of app voldoet aan de Europese GDPR-privacywet en daarmee geen burgerrechten schendt? Met als saillant detail dat het de AP is die over de AVG waakt.

Gangen nagaan

Het tackelen van deze lastige privacy-vragen begint al bij de keuze van de hosting provider. Iedereen die een dienst aanbiedt die bestaat uit het verlenen van toegang tot informatie of het doorgeven van die informatie, is volgens de letter van de wet een ‘provider’. Naast aanbieders van toegang tot Internet zijn dus ook beheerders van websites in die zin ‘providers’. Theoretisch kunnen deze providers alle gangen nagaan van abonnees of gebruikers. Hoe en in welke mate kunnen ze de digitale privacy van burgers garanderen? Hoe gaan ze om met niet-kritische informatie? Hoe bescherm je fundamentele digitale rechten? Rechten die overigens rechtstreeks vallen onder de rechten van de mens.
Ons antwoord daarop is simpel: zorgvuldig. Want privacy staat bij ons – ook op persoonlijk vlak – hoog in het vaandel. Door het doen van een betrouwbare scan zorgen we ervoor dat onze opdrachtgevers minimaal voldoen aan de AVG/GDPR. En liefst gaan we nog een flinke stap verder. Hoe? Neem eens contact met ons op!

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.