Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Welk Content Management Systeem voor jouw website?

06 oktober 2020

Wordpress versus Joomla

Als je een website wilt opzetten, is de keuze voor een Content Management Systeem (CMS) één van de eerste beslissingen die je neemt. Wordpress en Joomla zijn daarbij inmiddels wereldwijd de twee meest gangbare open source systemen. Maar welk CMS kies je?

Zowel Wordpress als Joomla zijn Content Management Systemen die gebaseerd zijn op Open Source. Daarmee worden ze internationaal ondersteund door een grote online community die garant staat voor veel uitbreidingen en online documentatie. Uiteraard hebben ze elk zo hun eigen kenmerken. Zonder al teveel in te gaan op technische details, noemen we een paar belangrijke verschillen.

‘Roots’, installatie en functionaliteit

Wordpress werd oorspronkelijk ontwikkeld als een platform voor blogs. Joomla werd vooral ontwikkeld als CMS voor website portals. Inmiddels zijn beide systemen qua gebruikersvriendelijkheid vrijwel identiek. Qua installatie is er wel een verschil: bij veel hosts kun je WordPress automatisch installeren. Joomla moet je in vrijwel alle gevallen zelf installeren. Toch kun je zeggen dat zowel Joomla als Wordpress hetzelfde doel dienen: het op een eenvoudige manier maken én beheren van je website of web-applicatie.

Flexibiliteit en mogelijkheden - onze ervaring

Als leden van coöperatie De Webcirkel vinden we dat Joomla in de basis flexibeler is dan Wordpress. Joomla biedt de mogelijkheid om je content heel gemakkelijk op verschillende plaatsen op je website te publiceren. Wordpress is in die zin minder flexibel.

In Joomla zit veel functionaliteit al standaard in het CMS ingebouwd. Hierdoor heb je minder externe plugins (= functionaliteit) nodig. Dit komt de stabiliteit van de website ten goede.
Wordpress bevat standaard minder functuinaliteit. Hierdoor grijp je al snel naar extra plugins. En deze plugins moeten ook nog eens goed kunnen samenwerken met het gekozen Wordpress-thema (= de vormgeving) en met elkaar.

Bij Joomla kun je meerdere thema´s gebruiken voor verschillende delen content, standaard (extra) velden aanmaken voor een pagina en ga zo maar door. Wordpress biedt die mogelijkheden niet.

Kort door de bocht

Een flexibele, goed te beheren website of applicatie staat of valt met een goedgekozen Content Management Systeem. Even kort door de bocht: als je onderneming of organisatie ‘slechts’ dient te beschikken over een eenvoudige website zonder al te veel toeters en bellen dan is het gebruik van Wordpress een geëigende keus. Is er meer functionaliteit nodig, zoals bijvoorbeeld meer flexibiliteit wat betreft content mogelijkheden of mogelijkheden tot interactie of toegang van (groepen) medewerkers, cliënten, of andere bezoekers van de website dan is Joomla waarschijnlijk de beste optie.

Voorbeelden van klanten:
#Joomla: https://www.hetschip.nl, met verschillende groepen die met andere rechten moeten kunnen inloggen + er is een connectie gemaakt met het ticketsyteem van #Axiell https://www.axiell.com/solutions/archiving-software/
#WordPress: https://railmagazine.nl met het webshop systeem #Woocommerce

Wil je een nieuwe website (applicatie)? Neem dan even contact met ons op. We kunnen vooraf goed adviseren welk CMS voor jouw doelen en wensen de beste keuze is.

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.